Om oss

Hyllie Folkets Hus är en del av Sveriges Folkets Hus & Parker, som är en organisation för alla Folkets Hus och Folkets Parker i Sverige. Vi ingår i en folkrörelse med fler än 500 medlemsföreningar som driver Folkets Hus, folkparker, biografer och andra demokratiska mötesplatser i hela Sverige.

Bakgrund till starten av Folkets Hus och Folkets Park i Sverige:
När arbetarna under senare delen av 1800-talet började organisera sig politiskt och fackligt i arbetarföreningar och fackföreningar så blev de oftast nekade av rika husägare att hyra någon lokal. Arbetarna tvingades hålla möten utomhus! Det var naturligtvis ohållbart och arbetare började istället att bygga sina egna ”Folkets Hus” som de kunde bestämma över själva.

Den första framgången kom i Malmö: Den 1 april 1893 invigdes i Malmö landets första egenbyggda arbetarrörelselokal med namnet Folkets Hus. Sedan dess har många Folkets Hus byggts i Sverige och de har spelat en mycket viktig roll i utvecklingen av olika folkrörelser.

Hyllie Folkets Hus grundades i april 1992. Vi är en av många Folkets Hus-föreningar som i folkrörelseanda hyr ut lokaler för att bedriva förenings-, kultur-, bildnings- och nöjesverksamhet.